Séramóra Karácsony – Receptek

séramóra karácsony

receptek



Az "Igazság szája" - extra rejtekhely vállalkozó szellemeknek

Kedves Kalandor Séramóráló!

Te, akinek volt mersze és benyújtottad kezed az „Igazság szájába”, megkapod jutalmadat.
Karácsonyi receptekkel szeretnénk kedveskedni neked és egyben ötleteket sugallni, mi is legyen a karácsonyi asztalon.
Jó készülődést és sürgölődést!
(A recepteket Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve című, 1932-es könyvéből kölcsönöztük.)
Bejgli - készülőben (Kép forrása: FORTEPAN / Morvay Kinga)

A diós és mákos patkó, melyet pestiesen bájglinak vagy pejglinek neveznek – Ínyesmester módján

30 deka vajat, 1 1/2 evőkanál cukrot egy csipet sóval habosra kavarunk. Hozzátesszük egyenként 7 tojássárgáját, 3 1/4 deci tejet, amiben feloldottunk 1 1/2 deka élesztőt és 1 1/2 liter finom lisztet. Kanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk és deszkára téve háromszor kinyújtjuk, közben mindig fél óráig pihentetjük. A harmadik kinyújtás után annyi cipóra

osztjuk, ahány patkót akarunk és így megint fél óráig pihentetjük. Késfokvastagságúra nyújtjuk ki és megtöltjük az alább leírt dió vagy máktöltelékkel. Patkó alakúra formáljuk, megkenjük tojással, spékelőtűvel pár helyen megszurkáljuk (hogy föl ne repedjen) sütőlapra tesszük, 15 percig még pihentetjük, újra megkenjük s pár perc múlva meleg sütőben, közepes tűzön megsütjük.

Diótötelék. Forró tejben föloldunk 1 kiló kockacukrot és beleteszünk 1 1/4 kiló őrölt diót, 15 deka reszelt citronádot, fél kiló darált datolyát, 3—4 meghámozott, reszelt vagy darált almát, 15 deka darált mazsolát, 3 szelet reszelt csokoládét, 15 deka apróra vágott vagy

darált birssajtot, 4—5 kanál sárgabaracklekvárt, 3—4 tojás habbá vert fehérjét és egy kevés vaníliát.

Máktöltelék. 25 deka cukorból vagy megfelelő mézből készült szirupban megfőzünk 1/4 kiló mákot, belekeverünk kevés reszelt citromhéjat, vaníliát, 15 deka mazsolát, 4—5 kanál baracklekvárt és 2—3 tojás habbá vert fehérjét.

Francia kuglóf

1/2 kiló, előzőleg meleg helyen tartott finom lisztből, 12 1/2 deka összemorzsolt vajból, 2 egész tojásból és 6-nak a sárgájából, 2 deci tejszínből, 1 kávéskanál sóból, 2 evőkanál cukorból, 1 nararancs reszelt héjából és 2 1/2 deka élesztőből tésztát gyúrunk és

addig dolgozzuk, míg szép hólyagos lesz. Közben még belevegyítünk 15 deka mazsolát és 6 evőkanál Madeira-bort. Vajjal kikent, liszttel meghintett formába töltjük, úgyhogy a forma feléig érjen. Meleg helyen megkelesztjük, aztán 1 óra hosszáig sütjük, egyenletes tűz mellett.

Audrey Hepburn belenyúl az Igazság szájába a Római vakáció című filmben. Az arcot formázó, eredetileg kút vagy lefolyó funkciójú antik kőfaragvány a Rómában található
Wendler Gusztáv különlegességi sütödéje és cukrászdája Pozsony, Stefánia út 13. Litografált füzet 1900 körül (Kép forrása: postalhistoryworld.com)

Pozsonyi dióspatkó

50 deka lisztből, 25 deka vajból, 5 deka porcukorból, 2 egész tojásból és 3 sárgájából, 3 deka, kevés hideg tejjel elkevert élesztőből és egy csipet sóból nem túl kemény, de nem is lágy tésztát gyúrunk és jó erősen kidolgozzuk. Annyi részre osztjuk, ahány patkót csinálunk és kis cipóformákat alakítunk belőlük. Ezeket pár perc múlva vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük a következő töltelékkel: 1/4 kiló cukorból és 3—4 deci vízből szirupot főzünk, mikor kihűlt, belekeverünk 30 deka őrölt diót. 20 deka finom morzsát, 1/2 citrom reszelt héját, 8 deka mazsolát és kevés törött fahajat. A megtöltött és összecsavart tésztákat patkó alakúra formáljuk, megkent tepsibe rakjuk és tojással megkenjük. Hűvös helyre tesszük és 1 1/2—2 óra múlva újra megkenjük. Ezután újra pihentetjük 1 óra hosszat. Lassan sütjük.

Svájci mézeskalács

Fél kiló mézet felfőzünk 20 deka, kis vízben felolvasztott cukorral. Elég, ha csak egyszer forr föl. Mikor langyosra hűlt, belegyúrunk 25 deka darált mandulát, kevés törött fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, fehér borsot, egy kanál rumot, késhegynyi szódabikarbónát és

végül 60 deka lisztet. Teljes 24 óráig pihentetjük a tésztát, akkor aztán kisujj vastagságúra nyújtjuk ki. Kerek vagy szögletes formára szaggatjuk ki, megsütjük és mikor kihűlt, bevonjuk fehér cukor- vagy citrommázzal.

Mézeskalács készül ütőfával az utolsó tabáni mézeskalácsos műhelyben 1938-ban (Kép forrása: FORTEPAN / Bojár Sándor)

Várunk az utolsó állomáson!