A diós és mákos patkó, melyet pestiesen bájglinak vagy pejglinek neveznek – Ínyesmester módján
30 deka vajat, 1 1/2 evőkanál cukrot egy csipet sóval habosra kavarunk. Hozzátesszük egyenként 7 tojássárgáját, 3 1/4 deci tejet, amiben feloldottunk 1 1/2 deka élesztőt és 1 1/2 liter finom lisztet. Kanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk és deszkára téve háromszor kinyújtjuk, közben mindig fél óráig pihentetjük. A harmadik kinyújtás után annyi cipóra
osztjuk, ahány patkót akarunk és így megint fél óráig pihentetjük. Késfokvastagságúra nyújtjuk ki és megtöltjük az alább leírt dió vagy máktöltelékkel. Patkó alakúra formáljuk, megkenjük tojással, spékelőtűvel pár helyen megszurkáljuk (hogy föl ne repedjen) sütőlapra tesszük, 15 percig még pihentetjük, újra megkenjük s pár perc múlva meleg sütőben, közepes tűzön megsütjük.
Diótötelék. Forró tejben föloldunk 1 kiló kockacukrot és beleteszünk 1 1/4 kiló őrölt diót, 15 deka reszelt citronádot, fél kiló darált datolyát, 3—4 meghámozott, reszelt vagy darált almát, 15 deka darált mazsolát, 3 szelet reszelt csokoládét, 15 deka apróra vágott vagy
darált birssajtot, 4—5 kanál sárgabaracklekvárt, 3—4 tojás habbá vert fehérjét és egy kevés vaníliát.
Máktöltelék. 25 deka cukorból vagy megfelelő mézből készült szirupban megfőzünk 1/4 kiló mákot, belekeverünk kevés reszelt citromhéjat, vaníliát, 15 deka mazsolát, 4—5 kanál baracklekvárt és 2—3 tojás habbá vert fehérjét.