Séramóra Karácsony – 6.állomás

séramóra karácsony

6. állomás

6. állomás
Kéttemplom köz

A QR-kód a szökőkút mellett, a Kodály Intézet oldalánál álló biciklitárolón van.

Az állomás GPS koordinátái: 46°54’24.2″N 19°41’37.5″E

Családi ünnep 1910-ben (Fortepan 31735 / Fodor István)

A karácsonyi menü

Minden kornak és vidéknek megvoltak, megvannak a maga ünnepi fogásai, amelyek eltérnek a hétköznapok ételeitől. Ahogy a lehetőségek engedték, a karácsonyi menü különleges, drágább alapanyagokból készülő, bonyolultabb, időigényesebb ételekből állt össze. Összetevői ezen felül szimbolikus jelentéssel is bírtak, az étkezés folyamatához hiedelmek kapcsolódtak.  Az apró, megszámlálhatatlan szemű mák, a hüvelyesekhez, pl. a babhoz és lencséhez hasonlóan a bőség, gazdagság, gyarapodás jelképe. A karácsonyi morzsát, azaz az ételek “hulladékát” megőrizték, később a termékenység elősegítésére a gyümölcsfák alá szórták, megetették a baromfikkal.  

(Forrás: karácsonyi vacsora, karácsonyi morzsa. in: Magyar Néprajzi Lexikon III. kötet, szerk.: Ortutay Gyula, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1980.)

Az adventi időszak, a várakozás azonban nemcsak sütés-főzésből állt, sőt… Az ünnepeket megelőzően böjtöltek: december 24. a katolikus egyházban a 20. század közepéig előírt böjtös nap volt. A húsmentes ételek (kásák, tészták vagy például a korpából készült savanyú leves) után még inkább nagyra értékelték az ünnepi fogásokat. 

Utolsó állomásunk kvízéből kiderül, hogy mi került a karácsonyi asztalra a két világháború között egy módos polgári családnál vagy az I. világháború idején, a fronton harcoló katonák családjánál.

Fortepan 83821 / Ebner
Asztali csendélet 1938-ból borszeszégős kávéfőzővel (Fortepan / Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvár / Petanovits fényképek)

A játék kitöltéséhez – ha már kellőképp átfáztunk – javasoljuk a KTK Coffee&Pizza&Bar-t a Kéttemplom köz 3. szám alatt. Ez a helyszín opcionális, a szabad ég alatt is kitölthető a kvíz! Ám a kávézóban a térkép felmutatásával 3 bármilyen forró ital fogyasztása esetén a legolcsóbb ajándék! Tehát a térkép a séta időszakában 2+1 akcióra beváltható kupon!

(A felhasználási feltételekről bővebben itt.)

Ezzel szeretnénk kedveskedni a kávézó vezetőségével közösen azoknak, akik részt vesznek a Karácsonyi Séramórán! Reméljük, hogy jól éreztétek magatokat!

Köszönjük, hogy velünk séramóráltál!
Áldott, békés Ünnepeket kívánunk!