Séramóra Karácsony- 4. állomás

séramóra karácsony

4. állomás

4. állomás
Református egyház bazárépülete - Pagony

A QR-kód a Pagony Könyvesbolt bejáratától – ha szemben állunk – balra eső kandeláberen van, amely az útbaigazító információs tábla mellett áll.

Az állomás GPS koordinátái: 46°54’27.0″N 19°41’33.1″E

boltocska 2021
Bóka Gyula arcképe és hirdetése a Kecskeméti Nagy Képes Naptárban 1914-ben

Karácsonyi ajándékok

Bóka Zsigmond fűszer- és gyarmatáru kereskedéséhez érkeztünk.
Bóka Zsigmond 1863 óta állt a kecskeméti vásárlók szolgálatára a református bazárban található üzletében. Fűszer-és gyarmatáru kereskedésében a permetezéshez szükséges alapanyagoktól bizonyos orvosságokon, szeszeken, teán, mézen át a gyógyvizekig rengeteg érdekességgel állt a betérők rendelkezésére.

Az üzlet kedvező, központi elhelyezkedése miatt kedvelt találkozási pontnak számított, ahol könnyen összegyűltek az emberek, előfordult, hogy a vásárlás közben nagy jelentőségű ügyekről is döntöttek a városatyák.

Bóka Zsigmond fia, Gyula vette át az üzletet, aki az 1930-as évekig vezette is a virágzó vállalkozást.

De milyen üzletekbe nézhetünk még be a környéken, ha nem rovarirtó szert szeretnénk ajándékba venni?

"Ezt kaptam!" (1960-ban, Fortepan 58375 / Nagy Gyula)

Már Mikulásra megindult a kirakat-verseny (1930-ban több, mint 100 üzlet vett részt egy ünnepi kirakat-versenyen), hogy minél több nézelődő kapjon kedvet a vásárláshoz.
A háborús évek sem akadályozták az ajándékozást, csak a meglepetések típusai változtak: a tank, a játékfegyver lett a sláger:
“Közeledik a Mikulás. Kedves hagyomány alapján szent Miklós püspök névünnepén ajándékokkal halmozzák el egymást az emberek. Főleg a kisgyermekek aratnak ilyenkor. Számukra sok-sok meg­lepetést rejt a Mikulás puttonya és ajándékokkal teli zsákja. […]


MIT REJT A SZÍNES
SZTANIOLPAPÍR
Végiglátogattuk az üzleteket és ér­deklődtünk, hogyan oldották meg a Mikulás-kirakatok feldíszítését. 

Mint minden évben— kapjuk a választ az egyik üzletben — most is figurák, bonbonok és a szaloncukrok iránt van a legnagyobb kereslet. Ami­kor vevő lép be, első szava, van-e cso­koládé Mikulásunk. Mindenki eredeti csokoládét keres. Egyeseknek még akad valódi, pótanyag nélküli csokoládéja, de a figurák legnagyobb része természetesen más anyagokból készül.
Valóban. A kirakatokban különösen sok fából, posztóból és papírból készült alakokat látunk.

Mi van hát ak­kor a sztaniólpapir alatt? — kérdez­zük kíváncsian. Legnagyobb részük csokoládés kávé fondantból készül, kitűnő krémanyag, amely figurákba formálva pró­bálja helyettesíteni a valódi csokolá­dét. Gyártanak még ostyából, szója­bab, maláta és őrölt mogyoró keverékből is Mikulás-alakokat.[…]

MIKULÁSRA TANKOT
Sokan
keresik fel már most a játékkereskedéseket és csokoládé-Mikulás helyett önműködő repülőt, tankot, meg légvédelmi ágyút vásárolnak a gyermekeknek. Vásárol­nak mellé természetesen cukrot is. Kü­lönösen a szaloncukor iránt van nagy érdeklődés. […] Mint a keres­kedők mondják, ez is a csokoládéhiánnyal van összefüggésben.”

(Kecskeméti Közlöny, 1941. december)

De a lényeg: Itt nincs krampusz!

A kecskeméti cukorka üzletek kirakatai már túlnyomórészt Mikulás-napi díszt öltöttek. Ha az ember a korzón végigsétál, négy-öt olyan kirakatot talál egymásután, amelyek a Mikulás-nap hangu­latát árasztják maguk körül. Ott látjuk […] a batyuja alatt görnyedező, hosszú fehérszakállú Mi­kulás-apót, Szent Miklós püspök jóságos, szeretet­teljes figuráját, a cukrokkal, csokoládéval telerakott csizmákat, cipőket, papucsokat, fényes piros átlátszó papírba csomagolt ízléses dobozkákat és még sok más megvalósult ötletét a Mikulás-napi találékonyságnak.
Csak éppen a Krampusz nincs sehol. Vörösképű, feketeszarvú, hosszúnyelvű, vigyorgó ördög­ figurája eltűnt a kirakatokból. Reméljük, örökre. Nem hiányzik senkinek.
Isten vele, Krampusz!

(Kecskeméti Közlöny, 1935. december)

Blau Ilona ünnepi kirakata 1932-ben - nála is be lehetett szerezni a Mikulásra szánt ajándékokat

A játék megoldásai:

1. Ló halad végig a macskaköves utcán.

2. Az ifjú segéd felsöpri a boltot és a bolt előtti járdát.

3. Bóka úr becsomagolja a vevő számára a megvásárolt árut.

4. A bejárati csengő megszólal, vásárlók érkeznek.

5. Bóka úr ebédszünetre megy, bezárja addig az üzletet.

6. Egy hölgy halad el a bolt előtt, kopog a kövezeten a cipője, megnézi a bolt kirakatát.

Várunk a következő állomáson!