séramóra karácsony

2. állomás

2. állomás

Városháza és Nagytemplom közötti térség

A QR-kód a Nagytemplom előtti zöldfelület szélén, a 0 km kőhöz legközelebb eső, Nyitra irányában álló kandeláberen van.
Az állomás GPS koordinátái: 46°54’26.8″N 19°41’29.8″E

Téli sportok Kecskeméten: a Korcsolyázó Egylet

Melyik volt Kecskemét egyik legelső tömegsport egyesülete? Futball? Úszó? Nem! Hanem a korcsolya! A pályafenntartás ugyanis szervezettséget igényelt. 1879-ben alakult a Kecskeméti Korcsolyázó Egylet, amelynek jégpályája a nyáron strandként üzemelő Széktón volt. 

“Az 1880-ik évi korcsolya­évadban több, mint 200 tagja lett az egy­letnek, kik […] nem fáztak a fűtetlen rossz bódéban, s nem restelltek kimenni a Széktóra gyalog és omnibuszon, hogy a kedves üdítő mulatságban részt vegyenek, s ha hó esett, jézuskát csinálja­nak a hóban, vagy ha nagy szél fújt, gőzöst csináljanak, avagy nagy hidegben bur­gonyát süssenek.”

(Kecskemét, 1888. 12. 30.)

Gyenes-féle üzlet, aminek sarkán télen zászló jelzi a megfelelő minőségű jeget. (Kép forrása: Séramóra Sétairoda)

“A korcsolyázás, ez a testedző sport, mely laza társadalmi életünknek legegészsé­gesebb fűszere, valahára megkezdődött. Az idő megemberelte magát s folyó hó 6-án a Gyenes- féle üzlet sarkán vígan lobogtatta a szél a kis kék-fehér jelző zászlót [az egyesület városközponti helyekre kihelyezte a zászlaját, ezzel jelezte, hogy jó minőségű a jég, és lehet korcsolyázni] s délután már vig kedvvel s utánozhatatlan bájjal iringáztak fiatal hölgyek s kísérőik a jég sima tükörén” – olvashatjuk a Kecskeméti Lapok 1897. január 10-i számában.

Rendszeresek voltak Jégünnepélyek is: “A pálya 5 órakor 120 villamos lámpával világittatik ki. A zenét a lajosmizsei fúvószenekar szolgáltatja. Lesz fűzértánc is.” – írja a Függetlenség című lap 1905. január 20-án.

Hölgyek korcsolyáznak a Városligetben 1920-ban (Kép forrása: FORTEPAN/Saly Noémi)

Ám a széktói pályán nemcsak korcsolyázni lehetett!

“A kecskeméti korcsolyázó egylet a saját jégpályáján az idén igen szép mulatsá­gokat rendezett. A kecskeméti amazonok — mint la­punknak írják — nagy számmal látogatják a jégpályát. Tudósítónk többek közt följegyezte a Behr nővéreket, Dékány Rózsát, Fekete Rózsát, Horváth Irmát, Molnár Mariskát és Zsuzsikát, Mónus Lujzát, Schweiger Mimikét […] stb. mind megannyi ügyes és kitartó korcsolyázókat.”

(Herkules, 1888. 02. 15. 8.o.)

“Tíz éve már, hogy Kecskeméten a nők is járnak korcsolyázni, ha a tiz évről a jé­gen kötött házassági statisztikát összeállít­hatnánk, bizony meglehetnénk elégedve az eredménnyel, de hogyis ne, midőn csak a választmány 5 nő tagja közül rövid idő alatt 3 ment férjhez olyan, kik a házassági frigyüket nagyobbrészt a jégen szőtték.“

(Kecskemét, 1888. 12. 30.)

Játék:

Hogy nézett ki a széktói korcsolyapálya? A következő játékban megpróbálhatjátok kirakni a Széktóról készült képeslapot. (A fotó nyáron készült, ám a téli sportok szerelmesei a befagyott tavat használták.)

Induljon a kirakó!

Várunk a következő állomáson!