Lila köd-1.állomás

1. állomás

Kérhetek egy randevút?

Séta a lila ködben

Üdvözlünk a Séramóra Sétairoda legújabb önjáró térképes sétáján!

1. állomás

GPS koordináták:

46°54’28.3″N 

19°41’27.0″E

JENNY SZÍNRE LÉP

(Inkább meghallgatnád? Íme:)

Egy ifjú hölgy toporog a csikorgó hidegben a nyomda épülete előtt. Várja a legfrissebb lapszámot. 

– Mit késlekednek? Biztos a szedők nem voltak elég gyorsak vagy már megint az újságírók adtak le egy cikket csúszással? – dohogott magában, de egyáltalán nem a nyomdászok vagy újságírók hibája volt a késlekedés. Sőt, egyáltalán nem is volt szó késésről.

Csak Schmidt Jenny (korabeli kiejtéssel “Zseni”), ez a pár éve a városba került ifjú tanítónő számára telt lassan az idő. Hiába, ha az ember minél gyorsabban szeretné megtudni, mit üzennek neki a Nyílt tér rovatban az aznapi randevúval kapcsolatban, nehezen peregnek a percek.

Kép forrása: Fortepan / Storymap.hu 1926.
Szilády Károly, kép forrása: hirosnaptar.hu
SZILÁDY KÁROLY NYOMDÁJA

A nyomda a piactéren, a város abszolút központjában állt, azonban a városrendezési törekvések miatt lebontották az épületet, egykori helyét emléktábla őrzi. 

A nyomda, ahol Jenny izgatottan várakozott, Szilády Károly mesteré volt, aki gyerekkori betegsége miatt halláskárosodást szenvedett,  így a nyomdagépek zaja egyáltalán nem zavarta. Szilády adta ki a város első folyóiratát, a Kecskeméti Lapokat 1868-tól. Ezt a lapot (néhány leállástól eltekintve) folyamatosan olvashatta a kecskeméti közönség, sőt kéthetente ma is a kezébe veheti az olvasó.

TÁRSKERESŐ HIRDETÉSEK

Inkább meghallgatnád? Íme:

Gyakori eset, hogy az ember a gondolatait, vágyait nem mondhatja el senkinek, elmondja hát mindenkinek. Mégis hogyan?

A századfordulóra már mindenki számára elérhetőek voltak a (napi) sajtótermékek. Újságra sokan fizettek elő (akár többre is), az üzletekben és kávéházakban pedig ingyenesen elérhető példányokat is kihelyeztek. A lapokban elhelyezett hirdetések száma is megnőtt, az ezekből származó bevétel pedig segítette a nagyobb oldalszámon, nagyobb közönség számára elérhető újságok gyarapodását. (1878-ban az USA-ban jelent meg az első teljes oldalas hirdetés.) 

Az apróhirdetések között egyre nagyobb felületen jelentek meg társkereső jellegűek, hiszen az anonimitást a jeligés rendszer garantálta, így a személyes kudarctól megóvta a feladót, viszont a tömegek elérése miatt még sikeres is lehetett a férj/feleség megtalálása ilyen formában. Azonban gyakran a saját lakcímüket feltüntették, így a valódi személyazonosság igen hamar lelepleződhetett. A napilapok segítették a gyors információáramlást, a levelezést pedig a szerkesztőségen keresztül is lehetett folytatni, ha nem volt elég a hirdetés rövidke szövege, egy randevút egészen hamar nyélbe lehetett ütni.

Az alábbiakban néhány kecskeméti társkereső hirdetést osztunk meg a még remélők tollából:

Kecskeméti Ujság 1909.09.
Kép forrása: Fortepan / A R 1924.
AZ ÚJSÁG

Inkább meghallgatnád? Íme:

Jenny, mint a századforduló modern gyermeke, nem számított rokonokra vagy bizalmaskodó házasságközvetítőkre, ő a maga kezébe vette az irányítást, ő akart saját sorsának kovácsa lenni. Ezért hát feladott egy társkereső hirdetést a Kecskeméti Lapokban. Ami azt illeti, minden kecskeméti lapban. A nagy számok törvénye alapján valakinek a hálóba kell akadnia. Persze, mint köztiszteletben álló hölgy, nem teregetheti ki személyazonosságát a hasábokon, maradt az álnév. Egyszerű, lényegtörő, amiben koncentrálódik jelleme: Patyolat.

Így tört be Patyolat a szerelmet keresők bonyolult világába, ahol érték jobb és rosszabb tapasztalatok, ám végül üzenetet kapott Pomádétól. Ez a szellemes, kedves modorú, megfelelő helyesírású fiatalember, akinek hasonló ambíciói voltak az életre nézve, mint neki, azonnal felkeltette érdeklődését. Levelezésük során egyre mélyült a szimpátia kettejük között, majd elérkezett az idő, hogy személyes találkozás alkalmával tegyék próbára vonzalmukat. A kérdést a modern Jenny tette fel és most a választ várja egyre fogyó türelemmel.

Végre nyílik a kapu, egy fújtató segéd görnyed az újságok súlya alatt. Nem tudja, ki karmolássza az újságok halmát, mert nem lát ki mögüle, csak a sapkájának csapódó aprópénzt érzékeli. Nem is fogja soha megtudni, ki dobta neki olyan indulatosan oda a fémpénzt, hiszen Jenny már a Városháza előtt jár, mert ha nem siet, még a munkahelyéről, a Polgári Leányiskolából is elkésik.

De mindenre lesz mentsége, hiszen az újságban ott a válasz:

Kérhetek egy randevút? Legnagyobb örömmel várom a színház bejáratánál előadás előtt 10 perccel, ha megtisztelne társaságával, végtelenül lekötelezne. Pomádé

Nem volt még elég?

Ha szeretnél még többet meg tudni a szereplőkről, helyszínekről, elmerülnél a Lila köd világában, kattints a linkre, mesélünk még!

Várunk a következő állomáson!

A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.

(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:

https://seramora.hu/lila-kod-segitseg/)