A karácsonyi menü
Minden kornak és vidéknek megvoltak, megvannak a maga ünnepi fogásai, amelyek eltérnek a hétköznapok ételeitől. Ahogy a lehetőségek engedték, a karácsonyi menü különleges, drágább alapanyagokból készülő, bonyolultabb, időigényesebb ételekből állt össze. Összetevői ezen felül szimbolikus jelentéssel is bírtak, az étkezés folyamatához hiedelmek kapcsolódtak. Az apró, megszámlálhatatlan szemű mák, a hüvelyesekhez, pl. a babhoz és lencséhez hasonlóan a bőség, gazdagság, gyarapodás jelképe. A karácsonyi morzsát, azaz az ételek „hulladékát” megőrizték, később a termékenység elősegítésére a gyümölcsfák alá szórták, megetették a baromfikkal.
(Forrás: karácsonyi vacsora, karácsonyi morzsa. in: Magyar Néprajzi Lexikon III. kötet, szerk.: Ortutay Gyula, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1980.)