Állati Kecskemét

Állati Kecskemét

Állatkereső kincsestérkép leírások, érdekességek, megoldások

Szent Ferenc – Barátok temploma udvara

Kecskemét legrégebbi épülete a Barátok temploma, azaz a Szent Miklós templom. A Barátok temploma elnevezés arra utal, hogy sokáig ferencesrendi szerzetesek, azaz ferences barátok használták. A ferences rendet Szent Ferenc alapította, az ő szobra látható a templom virágoskertjének közepén. Szent Ferencről számos legenda terjedt el: például az, hogy prédikált az állatoknak is, akik értették a szavait. Ezért gyakran ábrázolták állatokkal, elsősorban madarakkal. 

Rejtvény: Mi ül Szent Ferenc karján?

 

Megfejtés: Madár/Galamb.

Emlék/tár/tér

Az oszlopokon domborműves, azaz kidomborodó mintájú kerámialapokon Kecskemét emlékeit látjuk. Köztük többször találkozunk a város címerével és címerállatával. 

Rejtvény: Mi a város címerállata? Számold meg, hogy ezen a kis téren hányszor találkozol a címerállattal!

 

Megfejtés: Kecske, 11-szer bukkannak fel

0 kilométerkő / Címerdomb

Az építmény első változata 0 kilométerkő néven készült el. Mikor a most látható címerdombbá alakították át, a megye hat városának (akkor, 1984-ben) címerével egészítették ki (Baja, Kalocsa, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza, Kiskőrös és Kecskemét). A címerdomb talapzatát körbe vevő sugarak 176 db település, köztük Kecskemét testvérvárosai távolságát mutatja. Nem mellesleg csúszkálásra is kiválóan alkalmas.

 

RejtvényMelyik állatok nem szerepelnek egyik címeren sem? 

Megfejtés

Baja – kígyó

Kalocsa – gólya, kígyó

Kiskunhalas – hal

Kiskunfélegyháza – nincs állat

Kiskőrös – szarvas

Kecskemét – kecske

Így a vastagon szedett állatok nem szerepelnek a címereken:

Nyúl, kígyó, hal, unikornis, bolha, szarvas, kecske, gólya, elefánt.

Egykori Takarékpénztár, ma Magyar Nemzeti Bank

Az épület ugyanúgy banknak épült 150 évvel ezelőtt (pontosan 1874-ben), mint ahogy ma is az működik benne. Tervezője pedig az a Pártos Gyula volt, aki a Városháza tervezésében is részt vett. Főbejáratának boltívei között egy-egy méhkast, rajtuk pedig méheket találunk. Látjátok ti is?

RejtvényVajon mi az oka annak, hogy a bankok épületét rendszeresen méhekkel, méhkas motívumával díszítették? A méhek egy jellemző tulajdonságából ered ez a szimbólum. Segítségképp felsorolunk három “méhes” közmondás, amiből csupán egy a helyes.

Kicsi a méh, de erős.

Szorgos, mint a méh.

Nincs otthon a méhkirálynő, cincognak a dolgozók.

 

Megfejtés: A méh a szorgalom, a gyűjtögetés szimbóluma. Ahogy a méh gyűjtögeti a nektárt a méhkasba vagy kaptárba, amiből aztán méz lesz, úgy gyűjtögetjük és tároljuk mi is a pénzt a bankban.

Békás szökőkút 

Szemők Zsuzsanna tervei alapján készült el a szobor, aminek kislány figuráját 2015. 12. 13-án, Luca napon keresztelte az önkormányzat Lucának, majd rajta is maradt a név.
Az öt bronz teknős a régi békás szökőkútban élő mocsári teknősöknek állít emléket. Már nincsenek benne igazi teknősök, hiszen védett állatok!

Játék: Mérjétek le, hogy hány másodperc alatt folyik le egy papírhajó a békáig!

 

Megfejtés: Átlagosan 10 másodperc. Nektek mi a rekordotok?

Kishajó hajtogatási segédlet

Luther-palota melletti saroképület / Takarékbank

Ez a legfiatalabb épület a sétán, “csupán” 37 éves (1985-ben készült el). Az épület tervezésekor figyelembe vették a mellette álló, több mint 100 éves, szecessziós stílusú Luther-palotát, és a Főtér túloldalán álló, szintén szecessziós Református Újkollégium épületét. 

Rejtvény: Milyen állatalakú kerámiadísz van az épületen? 

Segítség: Járjátok körbe a földszint sarki részét, és keressétek nagyjából térdmagasságban!

 

Megfejtés: Cica.

Köszönjük, hogy velünk séramóráltál!

Ha érdekelnek további sétáink, átnavigálunk honlapunkra: