Állati Kecskemét

Állati Kecskemét

Állatkereső kincsestérkép leírások, érdekességek, megoldások

Szent Ferenc – Barátok temploma udvara

Kecskemét legrégebbi épülete a Barátok temploma, azaz a Szent Miklós templom. A Barátok temploma elnevezés arra utal, hogy sokáig ferencesrendi szerzetesek, azaz ferences barátok használták. A ferences rendet Szent Ferenc alapította, az ő szobra látható a templom virágoskertjének közepén. Szent Ferencről számos legenda terjedt el: például az, hogy prédikált az állatoknak is, akik értették a szavait. Ezért gyakran ábrázolták állatokkal, elsősorban madarakkal. 

Rejtvény: Mi ül Szent Ferenc karján?

Megfejtés: Madár/Galamb.

Emlék/tár/tér

Az Emlék/tár/térben vagyunk. Az oszlopokon domborműves, azaz kidomborodó mintájú kerámialapokon Kecskemét emlékeit látjuk. Köztük többször találkozunk a város címerével és címerállatával. 


Játék: Mi a város címerállata? Keress egyet és a zsírkrétával satírozd át a térkép üresen hagyott közepére!

Rejtvény: Számold meg, hogy ezen a kis téren hányszor találkozol a címerállattal!

Megfejtés: Kecske, 11-szer bukkannak fel

Címerdomb

Az építmény első változata Nulla kilométerkő néven készült el. Mikor a most látható címerdombbá alakították át, a megye hat városának (akkor, 1984-ben) címerével egészítették ki (Baja, Kalocsa, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza, Kiskőrös és Kecskemét). A címerdomb talapzatát körbe vevő sugarak 176 db település, köztük Kecskemét testvérvárosai távolságát mutatja. Nem mellesleg csúszkálásra is kiválóan alkalmas.

 

RejtvényMelyik állatok nem szerepelnek egyik címeren sem? (Másszatok fel és járjátok körbe!)

Nyúl, kígyó, hal, unikornis, bolha, szarvas, ló, kecske, gólya, elefánt.Megfejtés

Baja – kígyó

Kalocsa – gólya, kígyó

Kiskunhalas – hal

Kiskunfélegyháza – nincs állat

Kiskőrös – szarvas

Kecskemét – kecske

Így a félkövérrel szedett állatok nem szerepelnek a címereken:

Nyúl, kígyó, hal, unikornis, bolha, szarvas, kecske, gólya, elefánt.

Egykori Takarékpénztár, ma Magyar Nemzeti Bank

Az épület ugyanúgy banknak épült 150 évvel ezelőtt (pontosan 1874-ben), mint ahogy ma is az működik benne. Tervezője pedig az a Pártos Gyula volt, aki a Városháza tervezésében is részt vett. Főbejáratának boltívei között egy-egy méhkast, rajtuk pedig méheket találunk. Látjátok ti is?

RejtvényVajon mi az oka annak, hogy a bankok épületét rendszeresen méhekkel, méhkas motívumával díszítették? A méhek egy jellemző tulajdonságából ered ez a szimbólum. Segítségképp felsorolunk három “méhes” közmondás, amiből csupán egy a helyes.

Kicsi a méh, de erős.

Szorgos, mint a méh.

Nincs otthon a méhkirálynő, cincognak a dolgozók.

Megfejtés: A méh a szorgalom, a gyűjtögetés szimbóluma. Ahogy a méh gyűjtögeti a nektárt a méhkasba vagy kaptárba, amiből aztán méz lesz, úgy gyűjtögetjük és tároljuk mi is a pénzt a bankban.

Békás szökőkút 

Szemők Zsuzsanna tervei alapján készült el a szobor, aminek kislány figuráját 2015.12.13-án keresztelte az önkormányzat Lucának, majd rajta is maradt a név.
Az öt bronz teknős a régi békás szökőkútban élő mocsári teknősöknek állít emléket. Már nincsenek benne igazi teknősök, hiszen védett állatok!

 

Játék: Mérjétek le, hogy hány másodperc alatt folyik le egy falevél a békáig!/Készítsetek egy képet róla, ti milyen szobrok lennétek!

 

Megfejtés: Átlagosan 10 másodperc. Nektek mi a rekordotok?

Kishajó hajtogatási segédlet

Takarékbank

Ez a legfiatalabb épület a sétán, “csupán” 37 éves (1985-ben készült el). Az épület tervezésekor figyelembe vették a mellette álló, több mint 100 éves, szecessziós stílusú Luther-palotát, és a Főtér túloldalán álló, szintén szecessziós Református Újkollégium épületét. 

Rejtvény: Ezek az állatalakú, a pécsi Zsolnay-gyárban készült kerámia, azaz mázas, kiégetett agyag épületdíszek főtéri épületekről származnak. De melyik van vajon ezen az épületen? 

Segítség: Járjátok körbe a földszint sarki részét, és keressétek nagyjából térdmagasságban!

Megfejtés: Cica.

Köszönjük, hogy velünk séramóráltál!

Ha érdekelnek további sétáink, átnavigálunk honlapunkra: