Lila köd – 6. állomás

6. állomás

Kérhetek egy randevút?

Séta a lila ködben

6. állomás

GPS koordináták:

46°54'21.2"N 19°41'36.8"E
AZ ELŐADÁS UTÁN

Inkább meghallgatnád? Íme:

Az előadás után feldobott hangulatban állnak a színház előtt. Búcsúzni nem akar senki. 

-Ne menjen még, mit szólna, ha beszélgetnék a darabról, van kedve leülni ide egy padra? – hadarja egy szuszra Sándor és a színház melletti parkba invitálja Jennyt.

-Na – gondolja Jenny -, ma sem lettem erős akaratú, titokzatos szüfrazsett. De a közös perceket ő is nyújtaná, így elindulnak.

A padon kellemetlenül hideg van, mégsem fáznak a randevúzók. Beszélgetnek – leginkább a közös jövőről.

Szerelmesek 1910-ből (Kép forrása: Fortepan/Hanser Mária)
Pásthyné Schmidt Jenny igazgatónő az 1930-as években
MINDEN KIDERÜL
Inkább meghallgatnád? Íme:

Vajon melyek voltak azok a pontok, ahol az alkotó képzelet kitöltötte a hézagokat?

Schmidt Jenny tanítónő és Pásthy Sándor jogász alakja teljes mértékben valós. Jenny Schmidt Eugénia néven született 1875-ben, Sándor pedig 1879-ben. Amit még biztosan tudunk, hogy 1908. augusztus 10-én kötöttek házasságot a vajdasági Zomborban (ahonnan minden bizonnyal Jenny származott). Azonban megismerkedésüknek egy általunk kitalált verzióját követhették végig a séta során.

Ami még bizonyos, hogy egy fiuk és két lányuk született. Károly 1910-ben született, magyar királyi légügyi főellenőrként vette feleségül 1937-ben, Nagykőrösön Pesthy Rozit. Rózsa 1913-ban született és 1934-ben kötött házasságot Magyar Pál nagykőrösi ügyvéddel. Mária, akit 1938-ban vezetett oltár elé Gyarmati György tüzérhadnagy, vesegyulladás következtében 28 évesen, 1945-ben elhunyt. 

Pásthy Sándorné Schmidt Jenny (“egész Kecskemét Zseni nénije” – hogy egy korabeli cikket idézzünk) 40 évi szolgálat után vonult nyugalomba az Állami Polgári Leányiskolából, amelynek megbízott vezetője volt 1916-tól 1918-ig, majd 1935-től 1937-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatója. 

Pásthy Sándornak, az iskolaalapító Pásthy Károly fiának jogi karrierje pedig a következőképp alakult: királyi járásbírósági jegyző volt, majd járásbíró, törvényszéki bíró, később törvényszéki tanácselnök lett. Emellett az akkor a Cifrapalota épületében működő Kereskedelmi Kaszinó Egyesület elnöke is volt, továbbá mind a Rongyos Egyesület, mind a Református Egyházközség aktív, tisztséget is viselő tagja volt.

ITT A VÉGE?

Inkább meghallgatnád? Íme:

Semmiképpen.

Bár most elengedjük Jenny és Sándor kezét, a sétáknak (egyelőre az önjáró térképes változatoknak) nem szakad vége. És hogy ott miről szól a történet és kik a főszereplők? Hamarosan hírt adunk ezekről a részletekről felületeinken:

Nem volt még elég?

Ha szeretnél még többet meg tudni a szereplőkről, helyszínekről, elmerülnél a Lila köd világában, kattints a linkre, mesélünk még!

Köszönjük, hogy velünk tartottál!

Tekintsd meg honlapunkon sétaválasztékunkat és találkozzunk legközelebb!