Lila köd – 4. állomás

4. állomás

Kérhetek egy randevút?

Séta a lila ködben

4. állomás

GPS koordináták:

46°54'23.8"N 19°41'41.8"E
GYÓGYSZERTÁR AZ ISTENI GONDVISELÉSHEZ

Inkább meghallgatnád? Íme:

A Csongrádi utca elején álló, ma is működő patika egyébként a város 4. legrégebbi gyógyszertára: Bódogh Ferenc kecskeméti gyógyszerész vezetésével “Az Isteni Gondviselés cím alatt a Város alsó részén a Csongrádi nagy utcában […] Kiss Lajos elhalt ügyvéd özvegyének házában 1887-ben felállíttatott. Majd ez a patika 1892 novemberében Szappanos László Csongrádi nagy utca 1. sz. alatti házába áthelyeztetett.” 

Bódogh Ferenc 1911-ben eladta patikáját Horváth Ernő gyógyszerésznek, aki 1919 őszéig vezette. Tőle Székely Sándor vette meg, aki azok közé a nagyon kevesek közé tartozott, akik különös szerencsével túlélték a hitleri fasiszta idők végzetes deportálását. 1946-ban hazakerült, gyógyszertárát az államosításig vezette.

(A kecskeméti patikatörténet forrása: Lóránd Nándor: Adatok Bács-Kiskun megye gyógyszertári hálózatának kialakulásáról és neves gyógyszerészeiről. in: Cumania 3. Bács-Kiskun Megyei Múzeumok Közleményei, Kecskemét 1975, 145- 177. o.)

 

Bódogh Ferenc gyógyszertára Az isteni gondviseléshez címezve 1906 körül (Kép forrása: Székelyné Kőrösi Ilona: Kecskemét Anno, 33.o.)
Szükséges-e a szájvíz használata? (Budapesti Hírlap 1907.)
GYORSSEGÉLY POMÁDÉNAK

Inkább meghallgatnád? Íme:

Hál’Istennek az Isteni gondviselés kegyeibe fogadta Sándort, és volt szájvíz-pasztilla a Csongrádi utcán! 

Pasztilla, azaz (pezsgő)tabletta, ugyanis akkoriban nem előre kikeverve, folyadékként árulták a szájhigiénia eme eszközét, hanem pasztilla formában, amit használat előtt egy pohár vízben oldottak fel.

Ismeretterjesztő szövegnek álcázott Aseptol szájvízpasztilla-reklám a Budapesti Hírlap, 1907. március 31-i (78.) számában.

“A használatban levő szájvizek legtöbbje közönséges illatosító viz, mely a fogak és száj ápolására semmiféle hatással nincs és csak időleges kellemes

illat és iz fejlesztésére szolgál. […] A jó szájvíz antiszeptikus (fertőtlenítő), adsztringensz (edző) és deszodoransz (szagtalanító) hatású legyen. […]

Az Aseptol szájvizpasztillákban a hatóanyagok orvosi receptszerü pontossággal vannak elosztva, egy pasztilla egynegyed liter vízhez számitva. […] Pohár vizbe dobva szénsavképződés mellett önmagától oldódik, a viz egyenletesen telittetik szénsavval, mi által a folyadék minden atomjába oly egyenletesen oldja és osztja föl a gyógyszereket, amilyen oldást, elosztást rázás vagy keverés által alig érhetnénk el más szájvizeknél.”

BÓDOGH FERENC ÉS AZ ÖRDÖG BIBLIÁJA

Inkább meghallgatnád? Íme:

Bódogh Ferenc, a gyógyszertár tulajdonosa a kaszinóban érdekes ügybe keveredik:

Geday Sándorral, a mentőegyesület elnökével olyannyira belejönnek a makaóba, hogy Geday 560 korona tartozást halmoz fel Bódoghnál. Ezt Bódogh a lehető legszigorúbban behajtja a mentősön, még úgy is, hogy annak váltót kell beszereznie. Nem úriemberre vall.

Aztán fordul a kocka, Bódoghnak nem kedvez a hadiszerencse, 1300 koronával rövidítette meg Geday. Ennek nagyjából felét rendezi, azonban másik felével vitában állnak, ugyanis egy részét visszanyeri, maradékát pedig nem óhajtja megfizetni, cserébe inkább fenyegeti Gedayt, hogy ő fizesse ki a mentősök gyógyszerszámláit, különben nem szállít nekik többet.

Közel követhetetlen, a bíróság is inkább mindkettejüket elmarasztalja, a kaszinó pedig köszöni, nem kér belőlük, tagságukat felfüggeszti.

Bódogh Ferenc találkozása a kártyadóssággal (Az Ujság, 1907.)
Patikabelső 1906-ból (Kép forrása: FORTEPAN/Nagy Sándor)
ELJÖTT AZ IDŐ

Inkább meghallgatnád? Íme:

Az idő viszont jól eltelt, így nem volt más hátra, csak előre: Sándor immáron friss lehelettel és nagy reményekkel a színház felé veszi az irányt!

Nem volt még elég?

Ha szeretnél még többet meg tudni a szereplőkről, helyszínekről, elmerülnél a Lila köd világában, kattints a linkre, mesélünk még!

Várunk a következő állomáson!

A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.
(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:
https://seramora.hu/lila-kod-segitseg/)