Lila köd – 3. állomás

3. állomás

Kérhetek egy randevút?

Séta a lila ködben

3. állomás

GPS koordináták:

46°54'20.7"N 19°41'39.2"E
POMÁDÉ SZÍNRE LÉP

Inkább meghallgatnád? Íme:

Pásthy Sándor, az ifjú jogász kicsit izgul. Bevallhatja magának, ez a helyzet. Jó, lehet, hogy nagyon izgul. Talán ezt jogosan állapítja meg, hiszen ő Pomádé és közel másfél órával érkezett hamarabb a randevú helyszínére, mint szükséges volt. Sándor óvatosan megenged magának egy megjegyzést:

– Marha, mit kell itt fagyoskodni még ennyit?

De egy másik hang tovább idegeskedik benne:

-De ő Patyolat! Bár Jenny lenne az, neki kell lennie! Ha nem Jenny lesz, megnézzük a darabot és nincs több találka. De Jenny az, érzem!

Ilyen kétségek mindenkinek polkát járnának az idegszálain, Sándor sem bírta a feszültséget, alkoholban kellett feloldania a szorongását. Számba vette a lehetőségeket és a legközelebbi kimérést ejtette útjába: az Ét- és tánctermet a Pistához. 

Nem mérlegelt, egyenesen a söntéshez lépett és a barackból kért magának. A bent ülő iparosok nem arra lettek figyelmesek, hogy fényes nappal pálinkázik Sándor, hiszen maguk is azt tették, hanem az volt feltűnő, hogy annak ellenére tért be törzshelyükre, hogy Sándor maga nem volt sem iparos, sem jó kötésű segédlegény. De furcsa dolgok hozzák össze az embereket, Sándornak is meglehetett a nyomós oka.

Ét- és táncterem a Pistához (Kép forrása: Novák László: A három város építészete, 426.o.)
Söröző férfiak 1905-ből (Kép forrása: FORTEPAN/Saly Noémi)
ÉT- ÉS TÁNCTEREM A PISTÁHOZ

Inkább meghallgatnád? Íme:

Az épület, pontosabban a telek, amely előtt állunk, csupán néhány évig adott otthont az Ét- és táncterem a Pistához nevű vendéglátóhelynek, amely az iparosok törzshelye volt. A városban kevés olyan telket és épületet találunk, amit a 18. századtól a napjainkig ennyire változatosan használtak volna: egymást követő funkciói gyakorlatilag szöges ellentétei volt egymásnak. 

Az eredetileg 18. századi épület a Pest-Szeged postakocsijárat lóváltó állomása volt. Ez volt az útvonal megalvóhelye: a terem egyik felében lovak éjszakáztak, a másikban utasok. A vasút megindulása után, 1890-ben alakították át vendéglátóhellyé: ez lett a Lóth-féle “Ét és Táncterem a Pistához”, majd vezetőváltás után Beke Imre-féle vendéglőként hivatkoztak rá. Rendszeresek voltak a táncmulatságok, álarcosbálak, de 1891-ben katonai sorozásnak is helyet adott. Ám nem sokáig működött, 1909-ben már a következő “leltárral” hirdették: “foglal magában egy nagy tánc- és egy éttermet, 4 szobát, 3 konyhát, 3 kamrát, fedett kuglizót, kertet és egyéb szükséges mellékhelyiséget.” Végül 1918-ban, a korábban ortodox és neológ részre kettévált izraelita gyülekezet ortodox ága alakíttatta át zsinagógává, ami 1944-ig tudott a hitélet helyszíne lenni. Utána vágóhíd, üzletek (órás, fodrászat), raktárak, majd egyre rosszabb állapotú rom. 1990-91-ben lebontották, majd részben visszaépítették. A zsinagóga egykori díszítőfestését rekonstruálták, és az épületbe a Magyar Fotográfiai Múzeum költözött. Az egykori szakrális tér ma kiállítóterem, a karzat könyvtár és kutatóhely, ám az utóbbi években felmerült a múzeum Budapestre költöztetése.

A SIKER ÉRDEKÉBEN

Inkább meghallgatnád? Íme:

Szűnik Sándor ideges remegése. Hiába, a kecskeméti baracknak nincsen párja! Csak kettő (vagy három?) kell belőle és egészen új ember indulhat a randevúra! Igen ám, de az ájer megváltozott. Ilyen lehelettel nem fogja meghódítani Patyolatot! Ráadásul mintha említette volna, hogy az Absztinens Asszonyok Körét is látogatja.

Baj van! De mégsincs, hiszen az újságban látta az új szájfrissítő pasztilla hirdetését, a közelben pedig itt van Bódogh Ferenc uram patikája, majd nála felfrissül. Ezzel a biztató gondolattal indult el az Isteni gondviselés felé.

Férfiak italoznak 1904-ben (Kép forrása: FORTEPAN/Bujdosó Géza)

Nem volt még elég?

Ha szeretnél még többet meg tudni a szereplőkről, helyszínekről, elmerülnél a Lila köd világában, kattints a linkre, mesélünk még!

Várunk a következő állomáson!

A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.
(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:
https://seramora.hu/lila-kod-segitseg/)