Húsvétoló – 4. állomás

4. állomás

Húsvétoló

Üdvözlünk a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Hírös Város Turisztikai Központ húsvéti sétájának 4. állomásán, ahol az ünnepi ételekről esik szó!

Inkább meghallgatnád? Íme:

Emléktár tér

A húsvéti ünnepkört megelőzi a 40 napos böjt, azaz testi-lelki megtisztulás, készülődés az ünnepre, amit a hagyományos húsvéti fogások, mint a tojás, a sonka és a bárány feltálalása követett.  

Ezen finomságok beszerzésének egyik helyszíne a Főtér volt a középkortól a 20. század második feléig, amikor is piactérként funkcionált.

Kecskeméti piac képes levelezőlapokon (Forrás_www.kecskemet650.hu_Sebestyén Imre gyűjteményéből)

Gyerek vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

A tojás a termékenység és az újjászületés egyik legősibb jelképe. Ajándékozásuk, színezésük és díszítésük régi korokra nyúlik vissza és világszerte elterjedt. A tojásfestés hagyománya elsősorban Kelet-Közép-Európában maradt fenn napjainkig. Legjellemzőbb a piros színűre festett tojás volt, amely színt eredetileg vöröshagymahéjjal értek el.

A festésen, ajándékozáson és elfogyasztáson túl vidám játékok is kapcsolódnak a húsvéti tojásokhoz. Például a tojáskeresés, amikor elrejtik őket egy kertben vagy a szabadban, és fel kell őket kutatni. 

(Forrás: Tészabó Júlia: Nagy húsvéti képeskönyv, Móra Könyvkiadó, 1990, 31-45.o.)

Inkább meghallgatnád? Íme:

Játék mindenkinek!

Itt a főtéren sajnos nem tudott a nyuszi tojásokat elrejteni, hanem kecskéket “rejtettek el”. Ugyanis az Emléktár-tér oszlopainak kerámiadíszítményein a város különböző időszakaiból származó pecséteit, címereit is felfedezhetjük. Természetesen a város címerállatával, a kecskével. Keresd meg, hogy hány kecske van a téren, ha van kedved, a kedvenceddel készíts egy közös képet!

Felnőtt vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

Hogyan kerül a bárány a húsvéti asztalra?

A keresztény húsvét szokásainak kialakulásában jelentős befolyással bírt a zsidó húsvét, a pészah. Ekkor ünneplik a zsidók az egyiptomi rabságból való kimenekülésüket. Az ótestamentum szerint a halál angyala lecsapott az egyiptomiakra, ám ha az Úr parancsára a zsidók a kapuikat egy áldozati bárány vérével kenték be, akkor elkerülte őket a pusztulás. 

Az Újtestamentumban, János evangéliumában pedig azt olvashatjuk, hogy Jézus “Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit”. Az ótestamentumi zsidóknál a bárány leölésének még áldozati szerepe volt, ennek párhuzama Jézus keresztáldozata. Ezért nem véletlen, hogy Krisztust gyakran bárány  alakjában jelenítik meg.

(Forrás: Tészabó Júlia: Nagy húsvéti képeskönyv, Móra Könyvkiadó, 1990, 45-46.o.)

A húsvéti finomságok ára mindig nagy érdeklődésre tartott számot, hiszen nem volt mindegy, mennyiért vagy mennyi csemege kerül az ünnepi asztalra.

Várunk a következő állomáson!

Hogy hol van a következő állomás?
Az utolsó állomáshoz egy feladványon keresztül juthatunk el! Menjünk el a Címerdombig (0-km kőig), onnan Szeged irányába haladjunk addig, amíg egy nagy szoborba nem ütközünk. A szobor mögött áll egy épület, ez a séta végállomása. A szobor mögött, a bejárati lépcső bal oldalán álló kandelláberen vár a leolvasandó QR-kód, az állomás GPS koordinátái a következők:
N 46°54’20.8368″ E 19°41’34.836″
A mellékelt fényképen pedig látod is, hová kell megérkezni.
A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.
(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:
A következő QR-kód helye