Húsvétoló – 3. állomás

3. állomás

Húsvétoló

Üdvözlünk a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Hírös Város Turisztikai Központ húsvéti sétájának 3. állomásán, ahol a locsolkodásról lesz szó!

Inkább meghallgatnád? Íme:

Luca szökőkút

Szökőkúthoz érkeztünk, hiszen egy húsvét sem telhet el locsolkodás nélkül.

A locsolkodás az egyik legelterjedtebb húsvéti népszokás, a rituális megtisztítás/megtisztulás jelképe, aminek termékenységi, védő, rontáselhárító funkciói is vannak.

A Magyar Néprajzi Lexikon így ír erről: „A húsvéti locsolás ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata […] a keresztelésre utal.”

(Tátrai 1979, 606.)

Luca szökőkút (Kép forrása: Séramóra Sétairoda)

Gyerek vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

A húsvéti locsolkodáshoz nemcsak az (illatosított) víz, hanem a locsolóversek is hozzátartoznak. Hány locsolóverset ismersz? 

Adunk egy-két tippet, idén mivel köszöntheted a lányokat locsolkodáskor! Csak előbb válaszd ki az alábbi kvízből, hogy melyik is a valódi locsolóvers! 

LOCSOLÓVERS TIPPELDE

(A játék új ablakban nyílik meg, ha elkészültél, a vissza gombbal tudsz visszatérni vagy újra olvasd be a QR-kódot.)

Felnőtt vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

A város illatszertárosai és a drogériák nagy kínálattal készültek a húsvétra, hiszen ki ne akarná a legillatosabb kölnikkel választottját és/vagy egyéb nőismerőseit megtisztelni. Akadt olyan év, hogy három hektó locsolóvizet használtak el a város férfijai – az eladások alapján.

Három hektó locsolóvizet öntöttek szét a locsoló legények (Kecskeméti Ellenőr 1937.04.)

 

Ez a kellemesebb módja a locsolásnak. Ugyanis az is előfordult, hogy szabadnapján sem pihenni hagyott kolbásztöltő alkalmatosságokat használtak hevenyészett vízipisztolyként. És a lányok, asszonyok illatoztak, de inkább a kolbásztöltőtől.

Várunk a következő állomáson!

Hogy hol van a következő állomás?

Haladjunk tovább a Főtéren, a Delikáttal és a Sajtóházzal szembeni lugasos részhez, az Emléktár térbe. A QR-kód a tér végi hirdető paraván bal oldali lámpatestén van, az állomás GPS koordinátái a következők:
N 46°54’28.8828″ E 19°41’33.3492″
A mellékelt fényképen pedig látod is, hová kell megérkezni.
A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.
(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:
A következő QR-kód helye