Húsvétoló – 2. állomás

2. állomás

Húsvétoló

Üdvözlünk a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Hírös Város Turisztikai Központ húsvéti sétájának 2. állomásán, ahol az ünnepi kirakatokról mesélünk!

Inkább meghallgatnád? Íme:

Húsvéti feldíszített kirakatok

Krisztus megfeszítésének és feltámadásának keresztény ünnepéhez évszázadok óta kapcsolódnak olyan szokások, amelyek a tavasz megérkezésével, az élet megújulásával és a termékenységgel fonódnak össze. A szakrális hagyomány mellett a mai napig élnek a termékenységet, újjászületést jelképező népszokások, vagy szimbólumok, mint a húsvéti tojás és nyúl.

Ahogy ma is, úgy már száz éve is igyekeztek az üzletek kitenni magukért az ünnep alkalmával. Színházi díszletnek is beillettek ezek a látványelemek, szabályos életképeket rendeztek be már a 20. század elején is a kereskedők, amelyeknek fontos eleme volt a húsvéti nyúl – előfordult élő is!

Megállónk helyéről pompás kilátás nyílik Goldberger Hermann általános beszerzési üzletének helyére, amely az utca túloldalán, a Rákóczi út 5. szám alatt működött az 1910-es években. Itt a lapos pénztárcával rendelkezők is gyorssegélyhez juthattak, hiszen “saját magának ellensége az, ki be nem tekint” Goldberger üzletébe, mert beszerez mindent, tudja, hol mi van eladó. Raktáron pedig van 5 db Wertheim-szekrény (ma is az egyik legmegbízhatóbb páncélszekrény típus).

Hangya Szövetkezet kirakata Tamásiban 1930-40 között (Kép forrása:Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum KF_5923_2)

Gyerek vagyok

Inkább meghallgatnád: Íme:

Egyes kirakatokban nyúl-bábukat állítottak be, hogy finomságokkal rakott taligát toljon szorgosan. Másokba igazi nyulakat költöztettek a nézelődők és vásárlók legnagyobb ámulatára! 

“Az élő nyuszik tüllbokorban pompáztak a kirakatokban, felcicomázva a nyakukon piros szalagokkal, amint ropogtatták a kedvenc nyúlcsemegét.”

(Forrás: Kecskemét és Vidéke, 20. évf. 15. szám, 1939. 04. 11., 2. o.)

Felnőtt vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

Honnan és hogyan érkezett meg a modern húsvétokra, hogyha a magyar néphagyományban nyoma sincs a húsvéti nyúlnak?

“A szokás kialakulását feltehetően félreértés okozta. A XVI. században egyes német földesuraknál a nép kötelező húsvéti szolgáltatása a gyöngytyúk volt, tojásaival együtt. E jószág német neve Haselhuhn, sok helyt röviden Hasinak nevezték, és szokás lett húsvéttal kapcsolatban Hasiról és a tojásairól beszélni. Más német földesuraknál viszont húsvétra nyulat kellett szolgáltatni. A nyúl pedig németül Hase. E kötelező szolgáltatásból alakult ki aztán az ottani húsvéti ajándékozás formája, aminek során a kettő összekeveredett. Így került a nyúlhoz a tojás, ahogyan a rigmus mondja:

Tarka-barka kis nyulacska,

Hogy lehettél ilyen csacska,

Tyúk módjára fészket rakva

Tojást tojtál húsvét napra.

A német eredetű szokás a XIX. században terjedt el magyar nyelvterületen is. És ez a nyúl a századfordulón fokozatosan cukorkává alakult át, napjainkra pedig a gyermekek ajándékozó nyuszija lett.”

(Forrás: Bogdán István: A Húsvétolás. in: Régi magyar mulatságok, 2003) 

Selyeming, zsebkendő, kalap, tavaszi ruha, stb. Mennyi mindent lehet ilyenkor beszerezni, szerencsére mindenki húsvéti akciókat hirdet.

Azonban akinek a zsebe könnyű, mert nem húzza le a bankók súlya, nehéz szívvel nézelődik. De hogy számol, az biztos: beszámoló is készült arról, mire is elég 100 korona, ha nyakkendőt venne az ember az ünnepre.

A játék megoldásai:

1. Ló halad végig a macskaköves utcán.

2. Az ifjú segéd felsöpri a boltot és a bolt előtti járdát.

3. Goldberger úr becsomagolja a vevő számára a megvásárolt árut.

4. A bejárati csengő megszólal, vásárlók érkeznek.

5. Goldberger úr ebédszünetre megy, bezárja addig az üzletet.

6. Egy hölgy halad el a bolt előtt, kopog a kövezeten a cipője, megnézi a bolt kirakatát.

Várunk a következő állomáson!

Hogy hol van a következő állomás?
A Luca szökőkúthoz szökünk tovább, ahol az ivókút mögötti kandeláberen vár a leolvasandó QR-kód, az állomás GPS koordinátái a következők:
N 46°54’30.6396″ E 19°41’35.2968″
A mellékelt fényképen pedig látod is, hová kell megérkezni.
A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.
(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:
Segítség  )
A következő QR-kód helye