Húsvétoló – 1. állomás

1. állomás

Húsvétoló

Üdvözlünk a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
és a
Hírös Város Turisztikai Központ húsvéti sétájának

1. állomásán!

Inkább meghallgatnád? Íme:

Üdvözlünk a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Hírös Város Turisztikai Központ szervezésében megrendezésre kerülő

Kecskeméti Húsvétoló – felfedező sétán!

A jelenlegi pandémiás helyzetben az évről évre megrendezésre kerülő és nagysikerű Húsvétoló Fesztiválunk sajnos elmarad Kecskeméten. Ezért idén belvárosi felfedező sétára csábítják a szervezők a kedves érdeklődőket, amely során önállóan tehetnek felfedezést Kecskemét belvárosában, a kihelyezett QR-kódok segítségével vagy online gyűjthetnek élményeket helytörténeti érdekességekről a húsvét jegyében!
A leolvasott QR-kódok képekkel és történetekkel teli felületre irányítanak, amelyek hangoskönyv-szerűen meg is hallgathatók. Minden állomás végén iránymutatást adunk arról, hogy merre tovább, hol van a következő megálló. Állomásonként egy-egy online játékkal is készültünk – nemcsak gyerekeknek! Ezekre külön kell kattintani, majd ha végeztünk, akkor a vissza nyíllal vagy a QR-kód újbóli leolvasásával térhetünk vissza a felülethez.

Inkább meghallgatnád? Íme:

Korábban: Városi Mozgóképszínház/

Most: itt található a Hírös Város Turisztikai Központ és a Kelemen László Kamaraszínház

A telken álló sátormozi helyére 1913-ban emeltek állandó épületet, ami ekkor a vármegye első kőmozija is volt.
Az 1999 óta üresen álló épületet a Rákóczi út – Vasútkert revitalizációjának alkalmával újították fel és alakították át úgy, hogy benne a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egyik játszóhelye, a Kelemen László Kamaraszínház és a Leskowsky Hangszergyűjtemény is otthonra találjon. Tudtad, hogy a Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye?
Még a főbejárat lépcsőfokai is titkokat rejtenek: a figyelmes lépcsőző egy idézetet olvashat össze.
Tojásvadászat 1935-ben (Kép forrása: FORTEPAN - Ebner)

Gyerek vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

A mozigépész segédjére még nem bízzák a mozigép kezelését, mert néha összekeveri a szalagokat és nem sorrendben követik egymást a jelenetek. 
De nemcsak a filmszalagokkal kapcsolatban szórakozott, még arra is képes, hogy a mozi képének részleteit is összekeveri. Rakd rendbe az összekeveredett elemeket és még az is lehet, hogy te leszel az új segéd!

JÁTÉK

(A játék új ablakban nyílik meg, ha elkészültél, a vissza gombbal tudsz visszatérni vagy újra olvasd be a QR-kódot.)

Felnőtt vagyok

Inkább meghallgatnád? Íme:

A Városi Mozi húsvét alkalmából ünnepi műsorral készült a közönségnek. Általában fennköltebb vagy vallásos témát érintő filmet mutattak be, zömmel Jézus életéről készült feldolgozásokat.
Azonban – főleg a némafilmek korszakában – egy film megtekintése egyáltalán nem kizárólag a mozigép zümmögését jelentette. Elmenni moziba olyan összművészeti szórakozást jelentett, amiben az élőzene, színpadi játék, néha cirkuszi attrakciók is egyaránt megmutatkoztak.
A némafilmeket zongora, hegedű, sőt zenekar is kísérhette, akik a képsorok hangulatának megfelelő zenét játszottak. A szkeccsek hossza nem közelítette meg a mai egész estés filmeket, ráadásul a mozigép felforrósodására is figyelni kellett, a szalagok cserélésének és a gép hűtésének idejére gyakran léptek fel színészek, akik vagy kiegészítették a filmszalagon látottakat, vagy kabaréjelenetekkel töltötték ki a szüneteket. Karinthy Frigyes is írt olyan összeállítást, amiben egyaránt hangsúlyos volt a filmes és élő színpadi jelenlét.  (Az épület mai funkciója, a színház egyik játszóhelye tulajdonképpen csak folytatja ezeket a színpadi hagyományokat.)
Az 1914-es húsvéti műsoron Krisztus nyilvános élete című munkát adták két részben, 44 képben, aminek magyarázó szövegét Bérczy József népiskolai igazgató olvasta fel, valamint diákjai az egyes képeket vallásos énekléssel kísérték.

Várunk a következő állomáson!

Hogy hol van a következő állomás?
A volt Szigma áruház (eredetileg
Kecskeméti
Leszámítoló és Pénzváltó Bank Rt.) egyik ereszcsatornáján vár a leolvasandó QR-kód, az állomás GPS koordinátái a következők:
46°54’32.7″N 19°41’42.7″E
A mellékelt fényképen pedig látod is, hová kell megérkezni.
A gombra kattintva átnavigálunk a séta következő állomására.
(És az állomások gyűjtőoldala, ha elfogyna minden remény:
Segítség  )
A következő QR-kód helye