Dolcsi egy napja – 1. állomás

Dolcsi egy napja

1. állomás

Üdvözlünk a sétán!

Inkább meghallgatnád? Íme:

Leitner Sándor bornagykereskedő, vagy ahogy mindenki hívta, “Dolcsi”, a két világháború közötti Kecskemét jellegzetes alakja volt. A Fenséges éjszaka sétánkon vérző fejjel már felbukkant, azonban úgy döntöttünk, hogy egy önjáró sétatérképet is megérdemel! Munkája hétköznapinak mondható kecskeméti viszonylatban, egyénisége, életének fordulatai azonban semmiképp. Ezért is választottuk sétatérképünk témájául egy napját, aminek vannak valós, megtörtént részei, és olyan események, amelyek akár így is történhettek volna. Fedezzük fel közösen az 1920-as, 30-as évek hírös városát Dolcsi “szemüvegén” keresztül!

Dolcsi a Kecskeméti Közlöny 1934. szeptember 30-i számában

A QR-kód a Nagytemplom előtti egyik kandeláberen van.

(Ha nincs meg/eltűnt/megették a verebek, a térképről is leolvasható a kód.)

Inkább meghallgatnád? Íme:

Dolcsi még sötétben csapja be maga után a Hosszú utca 3. kapuját, mert valahogy semmit sem tud csendben csinálni. Ha a felesége pörölne vele, hogy felébreszti a gyerekeket azzal a kapudöngetéssel, biztosan eldörmögné, hogy ez az ő háza és egyébként is. De ismeri a háza népe, mint a rosszabbnál is rosszabb pénzt, ezért fel sem riad a csapódásra. 

Dolcsi tiszteletet ébresztő, termetes pocakjához mérten lendületesen szeli Máriaváros utcáit és hamar kint van a piaci forgatagban. Beszállítói és üzleti köre gyorsan megtalálja, a mustpiac elképzelhetetlen nélküle. Gyors kézfogások és biccentések, majd a plébánia, nyomda, Tóth-féle gyógyszertár és a katolikus bérház ölelésében mindenki elfoglalja a helyét. Szinte andalító zümmögéssé szelídül a sok ember, ló, kocsi, gyümölcs soha nem szűnő zaja, mindenki vár. Aztán a Nagytemplom harangja elüti a hajnali 3-at és mint az álmából felriasztott méhkas, minden egyszerre telik meg zsongással.

(Hallgasd tovább)

 

Árak és mennyiségek repülnek a kocsik felett, számolócédulák és árajánlatok surrognak a papíron, az alkuk néha pofonig fokozódnak és a rend őrei valóban éberen figyelik, elszabadulnak-e az indulatok. Abból pedig van bőven és Dolcsi az egyik gravitációs középpontja a feszültségek szabad áramlásának. Az utánozhatatlan “Dolcsi-hang” beszél, pöröl, rendelkezik és számol. Egy mondaton belül kérdezi embere összes gyereke iskolai előmenetelét és malingándjait. Űrtartalom, kilogramm, szőlőfajta, szedési idő. Dolcsi nem véletlenül lett 1933-ban a második legnagyobb forgalmat bonyolító borkereskedő 1.378.494 liter borral! Mindenre kiterjed a figyelme és a Borászati Lapokat is ő tudósítja a kecskeméti viszonyokról, árfolyamokról, Malligand-fokokról.

 

 

(Malligand: a bor alkoholfokának mértékegysége, egy 18. századi francia borászról kapta a nevét. Ma minimum 9,5 Malligand fokos, szőlőből készült italokat nevezzük bornak. A könnyed borok 11 és fél fok felettiek, egy testes portói kb. 16 Malligand-fokos. Pl. ha a bor 11,5 M°-os, akkor egy liter borban 115 cm³ etilalkohol található.)

Hajnali gyümölcspiac (Forrás: FO Magyar Világhíradó (a továbbiakban: MV) 441. sz. – Hajnali gyümölcspiac Kecskeméten (00:00:19 másodperc) – http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=274)

Alföldi bor

Inkább meghallgatnád? Íme:

A szőlészeti-borászati szakirodalom és közvélekedés máig az egyik leginkább lenézett borvidékként tartja számon az Alföldet, noha ezer éve már biztosan foglalkoznak itt szőlőtermesztéssel és valószínűleg borkészítéssel is. Géza király 1075-ben kelt oklevelében ugyanis  többek között egy Alpár melletti szőlőt adományozott a garamszentbenedeki bencéseknek. Ez a terület — Szikrával együtt — később hosszú időn át Kecskemét tulajdona volt.

A nagyobb mértékű szőlőtelepítés kiváltója azonban a futóhomok megkötése volt.

Idézzünk fel néhány részletet 16. századi városi tanácsi jegyzőkönyvekből:

„A Czeglédiek Kecskeméten vesznek borokat – 230 forint árút – a bortermesztés tehát jó lábon áll.”

„Sz.[ent] Demeter után harmadnappal… a szolnoki bég a városba jövén, csapatával elfogyasztott 97 pint [kb. 155 l] bort, … 2 pint [kb. 3 liter] égett bort [pálinkát].”

1601-ben hozott tanácsi döntésből részlet: „1 szöllőmíves ember napi bére 10 pénz [dénár].”

Forrás: Iványosi-Szabó Tibor: Szőlőtermesztés és borkultúra  a Homokhátságon a kora újkorban. in: Forrás, 5. évf., 7-8. szám, 2021. július-augusztus, 3-19. o.

A borfelvásárlás, borkereskedelem az újkorban is a városi tanács monopóliuma, tehát ekkor még szó sem lehetett olyan egyéni vállalkozókról, mint Dolcsi.

A szőlőfajtákról: már az 1700-as években is biztosan termesztett szőlőfajta a Kövidinka és a Kadarka volt. A filoxéravész után átrendeződtek a viszonyok, ekkor vált jellegzetes homoki fajtává az Ezerjó, az Olaszrizling, a Sárfehér, az Oportó (manapság Portugieser néven fut). De említhetjük a ma már kevéssé ismert Szlankamenkát (fehér vagy vörös Szlanka) illetve a Rakszőlőt, mint kifejezetten alföldi fajtát.

Forrás: Égető Melinda: Alföldi borvidék – homoki borvidék. in: Ethno-lore XXIII, 43-73.

A 19. század végi filoxéravész következtében az alföldi, homoktalajon végzett szőlőtermesztés egy csapásra az országos jelentőségűvé vált.  

A filoxéra Amerikából származó kártevő, mely a szőlő gyökerén gubacsszerű képződményeket hoz létre, ezzel a növény pusztulását okozva. Európában először Franciaországban bukkant fel 1863-ban, Magyarországon 1875-ben. Nagyjából 30 év alatt a filoxéra elpusztította a kontinens kötött talajra települt, nagy múltú szőlőkultúráját. A termőszőlők mintegy 2/3 része esett áldozatul neki. Az alföldi homokon azonban nem tudott terjedni: a laza szerkezetű talajban a járatai beomlottak.

A szőlőtermesztés filoxéravész utáni megújításában mind idehaza, mind szerte a világon jelentős szerepet játszott több, világhírre is szert tett magyar mezőgazdasági tudós és szőlőnemesítő, köztük Katona Zsigmond, Mathiász János és Kocsis Pál.

 

Mathiász János katonatelepi birtokáról vagonszám szállította Tokajra az egészséges szőlővesszőket: ez tette lehetővé, hogy Tokaj-Hegyalja borászata ismét feléledjen. Továbbá ontotta a hibridizációs nemesítéssel kapcsolatos sikereit: mintegy 3700 szőlőfajtát nemesített, amelyből 50-60-at ma is világszerte termesztenek. Történelmi alakokról és arisztokratákról elnevezett fajták bukkannak elő, de természetesen Mathiász Jánosné oltványt és tövet is vásárolhat telepéről az érdeklődő. Kecskemét sem maradt ki a névadásból: Kecskemét virága, Kecskemét szépe, Kecskemét gyöngye is szerepel a palettán (ezek Kövidinka hibridek). 

Manapság az egyik legnépszerűbb, illatos fajtát, az Irsai Olivért 1930-ban nemesítette Kocsis Pál a Csabagyöngye (Mathiász nemesítése!) és a Pozsonyi fehér fajtákból, amely csemegeszőlőnek éppoly kiváló, mint boralapanyagnak. Valóságos személy volt egyébként Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet. Tehát nem igaz a sokáig élő feltételezés, hogy Irsai Olivér borkereskedőként fizetett volna egy saját szőlőnévért.

És ha már borkereskedők: az I. háború előtti korszak nagy borkereskedői közül Beretvás Pál nevét érdemes kiemelni, aki a Beretvás szálloda alapítójának fia volt, aki számos új piacot, így köztük az amerikait is megnyitotta a kecskeméti bor előtt.

Dolcsi nagyokat szuszog és szorgosan törli izzadságtól fényes fejét. Jó, de nehéz kenyér a kereskedés, pláne, ha a nyári nap bőven ontja javait. A mustpiac markáns figurája nyitás óta tartja üzemi hőfokát, de lassan forráspontig hevül, így át kell helyezni munkaállomását egy egy árnyasabb helyre, hiszen a dolgos óráknak még koránt sincs vége!

Král Ervin így látta a borkereskedőket 1934-ben (Kecskeméti Közlöny 1934. szeptember 30. 9.o.)

Várunk a 2. állomáson!

Az alábbi link átnavigál a következő állomásra:

A Tourinform melletti kandeláberen lesz a QR-kód.

(Ha nincs meg/eltűnt/megették a verebek, a térképről is leolvasható a kód.)